Blog Post

Mituri comune despre sănătate și fitness, analizate

Când vine vorba de sănătate și fitness, nu ducem lipsă de sfaturi și recomandări, dar este important să putem face diferența între mituri și realitate. Trebuie să fim conștienți de faptul că există multe mituri privind sportul, alimentația sănătoasă și stilul de viață echilibrat, care sunt doar atât: mituri, și nimic mai mult.

Așadar, hai să explorăm câteva mituri comune despre sănătate și să vedem care este realitatea din spatele lor: sunt adevărate sau nu, iar dacă sunt, oare doar parțial sau în totalitate? Sperăm că vă vor ajuta să adoptați obiceiuri sănătoase și vă vor pune pe drumul către sănătate și stare de bine.

 

Mit: Antrenamentele de dimineață sunt cele mai bune.

Realitate: Deși antrenamentul de dimineață oferă multe beneficii, există, de asemenea, multe avantaje care provin din a face sport și mai târziu în cursul zilei și nu există dovezi științifice credibile care să demonstreze că un moment al zilei este mai bun decât celălalt. Pentru majoritatea oamenilor, recomandarea este să se antreneze oricând este mai convenabil pentru a asigura consecvența.

 

Mit: Antrenamentele HIIT sunt doar pentru persoanele tinere și în formă.

Realitate: Deși HIIT (high-intensity interval training) este adesea favorizat de cei tineri care fac exerciții fizice și de cei care sunt foarte în formă, practicanții de toate vârstele și nivelurile de fitness pot beneficia și ei de acest tip de antrenament. Un studiu amplu care a implicat persoane în vârstă care făceau diferite tipuri de exerciții fizice a constatat că cei care au făcut două antrenamente HIIT pe săptămână timp de cinci ani au avut cel mai semnificativ efect asupra calității vieții și a nivelului de fitness.

 

Mit: Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

Realitate: Dacă iei sau nu micul dejun este o chestiune de preferințe personale. Deși există puține dovezi care să arate care este cea mai inteligentă abordare, cercetătorii au descoperit că cei care mănâncă micul dejun sunt susceptibili să consume mai multe calorii în general și să aibă o greutate corporală mai mare. Cu toate acestea, unul dintre cele mai bune argumente în favoarea consumului micului dejun este că este o bună ocazie de a-i oferi corpului tău alimente nutritive. Micul dejun este o masă care ne permite să ne asigurăm aportul de fibre, sub formă de cereale integrale sau fructe și legume, precum și proteine, poate sub formă de ouă, lapte sau iaurt. Dacă nu luăm micul dejun, avem o masă mai puțin pentru a obține nutriția de care avem nevoie pentru ziua noastră.

 

Mit: Femeile vor arăta prea „masculin” dacă se antrenează cu greutăți.

Realitate: Femeile au adesea o percepție greșită că antrenamentul de forță le va face să arate ca niște bărbați musculoși, acest lucru însă nu este adevărat. Antrenamentele de forță le va face mai puternice și le va crește rezistența, însă doar antrenamentele de rezistență în sine nu vor rezulta într-un corp masculin.

 

Mit: 10.000 de pași pe zi este numărul magic pentru o stare de sănătate optimă.

Realitate: Ideea că 10.000 de pași pe zi este cantitatea optimă pentru o stare de sănătate bună există de mult timp. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină această idee, iar cercetătorii au descoperit că chiar și efectuarea a cel puțin 5.000 de pași pe zi poate oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Fiecare pas în direcția corectă poate face diferența.

 

Mit: Exercițiile fizice transformă grăsimea în mușchi

Realitate: Există o concepție greșită comună conform căreia atunci când grăsimea este arsă în timpul exercițiilor fizice, aceasta este transformată în mușchi. Cu toate acestea, adevărul este că grăsimea este transformată în dioxid de carbon și apă, care vor fi eliminate din corp prin respirație, respectiv prin urină sau transpirație. Așadar, deși sportul contribuie atât la arderea grăsimii, cât și la creșterea masei musculare, grăsimea nu se transformă în mușchi, deoarece aceste două procese sunt complet independente, și nu se întâmplă în același timp.

 

Mit: Un pahar de vin pe zi sprijină sănătatea inimii

Realitate: Se crede adesea că un pahar de vin pe zi este bun pentru sănătatea inimii, datorită ratelor mai scăzute de boli de inimă în rândul populației franceze, care este cunoscută pentru consumul de vin roșu. Cu toate acestea, o explicație mai probabilă pentru ratele lor mai scăzute este stilul de viață în general mai sănătos, inclusiv faptul că sunt mai subțiri, mai în formă și mai activi. În timp ce vinul roșu poate avea unele beneficii pentru cei care duc un stil de viață sănătos per ansamblu, alcoolul este totuși un deprimant neuronal și o toxină, iar abstinența poate fi cea mai inteligentă alegere.

Așadar, există multe mituri privind fitness-ul și alimentația sănătoasă, care mai apropiate, care mai depărtate de realitate, de aceea ne poate fi de ajutor să consultăm un specialist în domeniu atunci când vrem să ne schimbăm stilul de viață. Echipa Gold Gym îți vine cu drag în ajutor oricând vrei să incluzi mai multă mișcare în viața ta de zi cu zi, fie că e vorba de antrenamente de grup sau personal training, iar specialista noastră în nutriție și dietetică te poate ajuta și să îți dezvolți obiceiuri alimentare sănătoase pentru o dietă echilibrată.

Post Tags

gold gym, mit antrenament, mit sanatate